Филмът

Филмът

АНОТАЦИЯ

Елена, влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избора – да опитва да зачене ин-витро със съпруга си, диригента Леон Майер, или да адаптира в Африка театралната програма, с която преобразява живота на сираци, Елена ще преоткрие думата „майка“. Вдъхновено от истинска история.

СИНОПСИС

Елена е театрална режисьорка, която губи възможността да има деца на 32 години. Опитвайки терапии, за да зачене и не успявайки да убеди харизматичния си съпруг Леон, на 50, да остане с нея в България и да продължат да опитват, Елена развива театрална програма трансформираща живота на деца-сираци. Точно когато Леон узрява за идеята да пробват „ин витро“ с дарени яйцеклетки, Елена е поканена да адаптира програмата си в Кения, където броят на деца без родители е огромен. Елена е изправена пред избора между мечтата си да има свое собствено дете или да помогне на хиляди деца да започнат да мечтаят. Откривайки свой собствен път, Елена предефинира думата „майка“. Вдъхновен от истинска история.

БЕЛЕЖКИ НА РЕЖИСЬОРА

Филмът „Майка“ е базиран на историята на действителен човек, театралния режисьор Елена Панайотова, която заснех в документалния филм MODUS VIVENDI през 2007 г. Сега Елена участва в игралния филм, като самата себе си в края на филма. Това допълва реализма на филма, включващ реални сираци и деца на улицата, както в България, така и в Кения, заснет на автентични места, като Кибера – едно от най-големите гета в света. С цел автентичност, направих сериозно проучване в Кения, в резултат на което няколко сцени във филма са събития, които са се случвали на мен. Заедно с главната актриса Дария Симеонова се подготвяхме заедно с децата, както в България, така и в Африка, за да се сприятелим и да им помогнем да се справят с ролите си във филма. Тази връзка не приключва с края на снимките.

КРАТКА БИОГРАФИЯ НА РЕЖИСЬОРА

Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя е сценарист, режисьор и продуцент на 4 игрални филма, 2 документални филма и режисьор на 7 телевизионни сериала, едно театрално представление и една опера. Филмите й са селектирани в близо 200 фестивала в това число във Варшава, Гоа, Шанхай, Кайро, Сараево, Мар дел Плата, Пусан, Москва, Палм Прингс, в около 50 конкурса, получават над 25 награди, два от тях са национални бокс офис хитове, а два са избрани за българско предложение за наградите на Академията. Зорница София е член на жури на филмови фестивали и редовно и води филмови семинари и работилници, като нейният стил на преподаване е „учене чрез практика“ (learning by doing).

БЕЛЕЖКИ ЗА ЕЗИКА

Филмът е наполовина на български и наполовина на английски, но говорен от чуждензи като българин, хърватин и африканци. Без значение, че за кенийците това е вторият официален език заедно със суахили, ние решихме да субтитрираме целия филм на английски, за да се разбира без затруднение. Суахили езика и масайския също са частично субтитрирани, а на други места – просто допълват реализма на средата.

КРАТКА БИОГРАФИЯ НА РЕЖИСЬОРА

Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя е сценарист, режисьор и продуцент на 4 игрални филма, 2 документални филма и режисьор на 7 телевизионни сериала, едно театрално представление и edna опера. Филмите й са селектирани на големи филмови фестивали като Шанхай, Варшава, Гоа, Кайро, Сараево, Мар дел Плата, Пусан, Москва, Палм Прингс, получават над 20 награди, а два от тях са избрани за българско предложение за наградите на Академията. Зорница София е член на жури на филмови фестивали и редовно и води филмови семинарии работилници.

CV НА РЕЖИСЬОРА

Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис, участвала в над 70 международни изложби с картини и инсталации и е реставрирала църквата в Софийския централен затвор, заедно със затворниците. Нейният дебют като сценарист, режисьор и продуцент е МИЛА ОТ МАРС, 2004 г., с 16 награди, над 60 фестивала, българска кандидатура за наградите на Академията и национален бокс офис хит. Следват документалните филми СМЪРТТА И ЦЕЛИЯТ ПЪТ ОБРАТНО, 2005 и MODUS VIVENDI, 2007, както и игралния ПРОГНОЗА, 2009. ВОЕВОДА, 2017, е нейният трети игрален филм като сценарист и режисьор и първи като актриса в главна роля. Световната му премиерата е на МФФ Шанхай, европейската на МФФ Москва и е национален бокс офис хит. Зорница София е режисирала 52 епизода в седем ТВ прайм тайм сериала, на два от които е първи режисьор. Режисира наградената театрална пиеса „КОГАТО ДЪЖДЪТ СПРЯ ДА ВАЛИ“ от Андрю Бовел и операта „ЗОГРАФЪТ ЗАХАРИ“, композитор: Марин Големинов, с която се открива сезон 2019/2020 на Националната опера и балет. Филмите й са участвали в над 160 фестивала, 44 конкурса и получили са повече от 20 награди, някои с рекорден боксофис в национален мащаб. Зорница София е член на журито на филмови фестивали като Варшава, Валенсия, Пилзен. Тя има страст да води уъркшопи по кинотворчество в България и чужбина, като нейният стил на преподаване е „учене чрез правене“. Премиерата на новият й игрален филм „Майка“ е в конкурсите на МФФ Варшава и Златната Роза.

ФИЛМОГРАФИЯ НА РЕЖИСЬОРА

  • МАЙКА, 2022, игрален филм, Българска/Германия/Хърватия – Варшавски МФФ – Конкурс, Златна роза ФФ – Конкурс, Киномания – Откриващ Филм, Котбус МФФ, Хага МФФ
  • ВОЕВОДА, 2017, игрален филм, Българска/Хърватска копродукция – Международен Филмов Фестивал в Шанхай, Московски Международен филмов фестивал, Филмов фестивал „Рейнденс“, Филмов фестивал Cinequest, награда “Golden Eye”
  • ПРОГНОЗА, 2008, игрален филм – Международен Филмов Фестивал в Кайро, Международен Филмов Фестивал в Гоа, Филмов фестивал в Триест, награда Академика на фестивала „Златна роза“
  • MODUS VIVENDI, 2006, документален филм
  • СМЪРТТА И ЦЕЛИЯТ ПЪТ НАОБРАТНО, 2005, документален филм
  • МИЛА ОТ МАРС, 2004, игрален филм, копродуцкия България/Босна и Херцеговина – 16 награди включително: Сърцето на Сараево, Extra Special Jury Award by Mike Lee for “Actors Ensemble, Reiner-Werner Fassbinder Award for “best unconventionally-narrated film” and Ecumenical Jury Award at Mannheim-Heidelberg IFF, 5 награди на фестивала „Златна роза“ за най-добър филм, награда най-добра актриса, награда най-добър нов режисьор, награда най-добър дебют и журналистическа награда, селекции и номинации: Международен Филмов Фестивал Мар де Плата, Международен Филмов Фестивал в Гоа, Международен Филмов Фестивал в Пусан, Международен Филмов Фестивал в Хайфа, Международен Филмов Фестивал в Сао Пауло, Нови филми/Нови режисьори, Международен Филмов Фестивал в Палм Спрингс, Варшавски филмов фестивал, Българска номинация за награди Оскар.
Японският плакат на филма „Майка“

ПРОДУЦЕНТЪТ

MQ Pictures

КОПРОДУЦЕНТИ

FOCUS MEDIA, Хърватия http://www.focusmedia.hr

Ostlicht Filmproduktion, Германия www.ostlicht.de

NU BOJANA FILM STUDIOS, България www.nuboyana.com

Филмът е подкрепен от ИА Национален Филмов Център, Фонд МДМ, Германия и Хърватски аудио визуален център.

ФЕСТИВАЛИ, НОМИНАЦИИ, НАГРАДИ

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ, Фестивал Златна Роза

НАЙ-ДОБРА АКТРИСА, Фестивал Златна Роза

НАГРАДА ЗА ОПЕРАТОР, Фестивал Златна Роза

НАГРАДА ЗА ДЕЦАТА във филма, Фестивал Златна Роза

Варшавски Международен Филмов Фестивал – Конкурсна програма

Откриване на киномания и ГАЛА ПРЕМИЕРА

Международен фестивал в Котбус, Германия – в състезателна програма

Международен филмов фестивал в Хага

Международен филмов фестивал в Минск – състезателна програма

Международен филмов фестивал в Индия, Гоа – Конкурс: Медал на Ганди-ЮНЕСКО – АЗИАТСКА ПРЕМИЕРА

Международен фестивал в Асуан, Египет – Международен конкурс – АФРИКАНСКА ПРЕМИЕРА – (март 2023)

Международен Филмов Фестивал София – Балкански Конкурс (март 2023)

Съюз на Българските Филмови Дейци – 8 номинации за: Най-добър Филм, Режисьор, Сценарий, Оператор, Главна Актриса, Актриса в поддържаща роля, Най-добър филмов звук, Монтаж

НАГРАДА ЗА СЦЕНАРИЙ на Миглена Димова и Зорница София – Съюз на Българските Филмови Дейци

НАГРАДА ЗА АКТРИСА В ПОДЪРЖАЩА РОЛЯ на Дария Димитрова – Съюз на Българските Филмови Дейци

АМЕРИКАНСКА ПРЕМИЕРА – в състезателната програма на МФФ Синекуест

ХЪРВАТСКА ПРЕМИЕРА – в състезателната програма, Пула МФФ

КОНТАКТ ЗА ФЕСТИВАЛИ И ПРОДАЖБИ

MQ PICTURES: info@mqpictures.eu

КРЕДИТИ

MQ PICTURES със съдействието на НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

в копродукция с ОСТЛИХТ ФИЛМ ПРОДУКЦИОН, ФОКУС МЕДИЯ и НЮ БОЯНА ФИЛМ

със съдействието на ЦЕНТРАЛЕН-ГЕРМАНСКИ МЕДИЕН ФОНД И ХЪРВАТСКИ АУДИО-ВИЗУАЛЕН ЦЕНТЪР представят „Майка“ с участието на

ДАРИЯ СИМЕОНОВА, ЛЕОН ЛУЧЕВ, ДАРИЯ ДИМИТРОВА, ПЕРИС УАМБУИ, СТИВ МАТИАС, ЛАМАР МУНЕНЕ

СЦЕНАРИСТИ: Миглена Димова и Зорница София

ОПЕРАТОР: Крум Луис-Алирио Родригес

МОНТАЖ: Мартин Савов, Виктория Радославова

ХУДОЖНИК: Калина Челебиева

АС. ХУДОЖНИК: Майкъл Силва

ХУДОЖНИЦИ КОСТЮМИ: Ека Бичинашвили, София Оприсану

ДИЗАЙН ЗВУК: Дубравка Премар

ЗВУК НА ТЕРЕН: Йоханес Доберенц, Ивайло Нацев

ЗВУКОВ МИКС: Кристоф Виечорек, Иван Андреев, Светлозар Георгиев

МУЗИКА: Дарко Маркович

ПРОДУЦЕНТИ: Зорница София и Петър Минчев

КОПРОДУЦЕНТИ: Марсел Ленц, Кларита Кратохвил, Ирена Маркович, Ярив Лернер

РЕЖИСЬОР: Зорница София

info@mqpictures.eu

ЗА ПРЕСАТА

КЪДЕ, КОГА ДА ГЛЕДАМЕ ФИЛМА "МАЙКА"

Фестивал Златна Роза: 24 септември, 20:15, ФКЦ Варна
Варшавски Международен Филмов Фестивал: 14, 20, 22 и 23 октомври
Откриване на Киномания и ГАЛА ПРЕМИЕРА: 17 ноември, зала 1 на НДК, София
Международен фестивал в Котбус, Германия: 8-13 ноември
Международен филмов фестивал в Хага: 23-27 ноември

Международен филмов фестивал в Минск: 4-11 ноември